Германия даде да се разбере, че е готова да наруши правилата на Европейския съюз и да подкрепи оказването на извънредна финансова помощ, ако една от страните-членки на съюза се окаже в не състояние на рефинансира своите дългове и се появи опасност от разпад на еврозоната.

В такъв случай на нас ще ни се наложи да действаме, заяви по време на пресконференция в Дюселдорф германският финансов министър Пеер Щайнбрюк. По думите му, макар законодателството на ЕС да "не предвижда помощ за банкрутиралите страни, но в действителност на останалите държави ще им се наложи да ги спасяват от затрудненото положение". Щайнбрюк отказа повече коментар по темата.

По-рано днес анонимен високопоставен германски чиновник заяви пред "Файненшъл Таймс": Ако условията за рефинансиране станат прекалено тежки за една от страните-членки, мисля, че на останалите ще им се наложи да действат, за да защитят еврото, независимо забраната за оказвана на подобна помощ. Това е от тези въпроси, когато теорията противоречи на практиката.

Източник БГНЕС