Германският индустриален гигант Бош се подготвя за края на дълговата криза, стана ясно от изявление на Франц Ференбах, председател на Борда на директорите, по време на годишната пресконференция на компанията.

"Кризата със суверенния дълг в еврозоната започва да отшумява", посочи Ференбех, но тъй като "все още съществува известна степен на несигурност по отношение на бъдещото икономическо развитие" от компанията прогнозират по-слаб ръст на продажбите от около 3-5% през тази година. През първото тримесечие на годината Бош отчитат увеличение на оборота с 5% спрямо същия период на миналата година, като най-голямо подобрение има при индустриалната техника и автомобилните технологии.

Финансовата 2011 година за Бош завърши с 9% ръст на оборота до 51.5 млрд. евро. Печалбата преди данъци достигна 2.6 млрд. евро. Компанията е увеличила числеността на персонала с 19 хил. души зо 302 500 служители в целия свят. Най-много хора са били наети в Европа - общо 9 800 сътрудника, от които 5 200 се трудят в Германия.

Най-голямото направление на концерна, което се занимава с разработването на автомобилни технологии, е генерирало продажби за 30.4 млрд. евро през миналата година. Приходите от всяко едно произведено моторно превозно средство достигат близо 400 евро, отбелязват още от ръководството на компанията.

Най-голям растеж през годината е постигнало направлението Индустриална техника, което отчита 21% ръст на оборота до 8 млрд. евро. Добри тенденции се отчитат и при продуктите, които спомагат за повишаване на енергийната ефективност. Фотоволтаиката обаче дърпа резултатите надолу със свиване на приходите от продажби, въпреки ръста в броя на продадените соларни системи.

Бош е продала потребителска електроника и домакинските електроуреди за 13.1 млрд. евро през миналата година, което е увеличение с 4.4% спрямо предходната финансова година.

Компанията е потърсила нови пазари в Египет, Грузия, Ирландия, Камбоджа, Мароко, Панама и Перу, а до 2013 година плановете са за стъпване още в Бангладеш и Лаос. Инвестира се в разширяване на мощностите в Румъния и Унгария. Догодина Бош стартира производство на чистачки за автомобили в Сърбия.

През тази година Бош планира инвестиции от над 4 млрд. евро в изследователска и развойна дейност, а капиталовите й разходи ще надхвърлят 3 млрд. евро.

Компанията е създадена през 1886 в Щутгарт от Роберт Бош (1861-1942) като Работилница за прецизна механика и електро инженерство. В момента има над 350 поделения и регионални дружества в повече от 60 държави. В България за Бош работят 45 души.