Нови 600 работни места в Плевен открива световно известен доставчик на части за автомобили, който ще изгради модерен завод за кабелно оборудване. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за инвестиции.

"Електрокабел България", дъщерна компания на производителя на кабели Nexans Autoelectric Group, ще произвежда кабелно оборудване за автомобили в Плевен.

Очаква се заводът да отвори врати в края на 2014 г. След 18-месечен период на активно подпомагане от страна на Българска агенция за инвестиции, дружеството сключи всички необходими договори в края на 2013 г., и в резултат на съвместната работа, ще бъде издигнат модерен завод на площ от 5000 кв.м.

От "Електрокабел България" планират да инвестира няколко милиона евро в новото съоръжение.

Работата по изграждането ще започне през пролетта на 2014 г. При пълен капацитет, в завода ще бъдат наети 600 служители в областта на производството, администрацията, логистиката, контрол на качеството и инженерството.

Автомобилният доставчик Nexans Autoelectric, базиран в Южна Германия, се спря на региона на Плевен, след направено проучване на възможностите за инвестиции в няколко страни от Източна Европа. Сред решаващите фактори за избор на локацията, са добрата инфраструктура, качеството на пазара на труда, стабилната валута и присъединяването на България към Европейския съюз.

Компанията разработва и произвежда кабелни системи и електро-механични компоненти за конвенционално задвижвани превозни средства, както и за електро и хибридни превозни средства и доставя оборудване за водещите производители на автомобили и системи по целия свят.