Петролният гигант Royal Dutch Shell постигна 41% ръст на печалбите през първото тримесечие по сравнение с резултатите от първите три месеца на предходната година. Компанията е успяла да спечели 6.9 млрд. долара, докато година по-рано резултатът бе 4.9 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Петер Восер коментира: постигаме добър напредък в посока на нашите цели и сме още по-конкурентни.

Ден по-рано конкурентът BP съобщи резултатите си за първото тримесечие, но те бяха значително по-ниски, само 5.5 млрд. долара, припомня BBC. Има спад в печалбата на BP на годишна база, тъй като британската компания трябваше да понесе големи разходи във връзка с почистването на петролния разлив в Мексиканския залив.

Повлия и това, че BP трябваше да продава производствени активи, за да събере нужните средства за покриване на щетите. Вследствие на това, производството през първото тримесечие е спаднало с 11%.

Що се касае до Shell, огромните печалби се дължат на първо място на поскъпването на петрола на световните пазари. Освен това компанията е предпориела някои емрки за икономии и за продажба на странични активи, които допълнително са подсилили печалбата.

Предвид очакваното засилване в търсенето на нефт и газ, Shell през март обяви инвестиционна програма в размер на 100 мрлд. Долара. Новите цели са през 2014 г. компанията да добива дневно 3.7 млрд. барела петролен еквивалент.

Освен това Shell, който е сред основните доставчици на втечнен природен газ в света, разширява производството на този продукт в Катар. Заради земетресението в Япония и аварията във Фукушима, водеща до отказ от развитие на ядрената енергия, очакванията са търсенето на втечнен природен газ, поне в Япония, да нарасне.