Британските университети отчитат рязък спад на международните студенти, кандидатстващи за Обединеното кралство, на фона на предупрежденията, че по-нататъшните ограничения върху студентските визи ще спрат жизненоважен поток от таланти за творческите индустрии на Великобритания, съобщава БНР.

Ръководители на университети и работещи в образованието се опасяват, че правото на следдипломна виза, което позволява на международните висшисти да работят в Обединеното кралство до три години, може да бъде премахнато или съкратено, в зависимост от констатациите на доклад на Консултативния комитет по миграцията, който трябва да бъде връчен на правителството във вторник.

Ще връщат ли пари на студентите от такси

Creative UK - организация, която представлява творческите индустрии, изтъкна, че премахването на възможността за чуждестранни студенти да остават и работят в Обединеното кралство след завършване би било мощен възпиращ фактор за обучение тук, което би нанесло щети на сектора на стойност 108 милиарда паунда годишно.

istock
istock

Ограниченията за чуждестранни студенти, наложени по-рано тази година, вече причиняват спад на студентите, кандидатстващи от чужбина, а несигурността относно съдбата на следдипломната виза изглежда е довела до допълнителен спад, според проучване на университети в Обединеното кралство.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase