ГКПП Илинден – Ексохи повече няма да бъде затварян. Това съобщиха от „Гранична полиция”. Гръцките гранични власти са уведомили ръководството на Гранично полицейско управление (ГПУ) – Илинден, че протестните действия на земеделците от област Драма приключват. Започна изтеглянето на селскостопанската техника, разположена на ГКПП – Ексохи. Трафикът през пункта е интензивен.

Граничният пункт Кулата продължава да бъде затворен заради блокиране на съпределния ГКПП – Промахон. По информация, получена вчера от гръцката полиция, блокадата ще продължи до неделя.

ГКПП Капитан Петко войвода - Орменион е затворен, по първоначални данни до 13.00 часа. Граничният пункт Златоград работи нормално.

Междувременно премиерът Бойко Борисов изрази надежда до неделя проблемът с блокадите на гръцките фермери на границата да бъде решен. Това стана ясно по време на парламентарния контрол. Министър-председателят обясни, че ситуацията е много деликатна, но Европейската комисия подкрепя позицията на България. Ето какво още каза премиерът:

Действително това е прецедент в Европейския съюз, макар че е имало подобни затваряния и блокиране на границите и в други държави, но за първи път държава член на ЕС поставя въпроса компенсации. Това го правим под силата на натиска на всички потърпевши. Провел съм не знам колко на брой разговори с министър-председателя на Гърция Георгиос Папандреу. Той истински съжалява за това, което се случва там, но нямат нито ресурс, нито възможност към този момент да отговорят на исканията. Проведох и няколко разговори с председателя на ЕК Жозе Барозу и се опитах много детайлно да обясня всичко, което се случва на нашата граница реално. Имаме пълно разбиране. Толерира се нашата дипломатичност и желание и изчакване да не пуснем въпросника към Люксембург за съд, защото действително това е прецедент, и действително и Европейската комисия истински се надява гръцкото правителство да се справи с кризата. Това, че на порции ги пускат, донякъде решава въпроса, но това не може да продължава и истински се надявам до неделя това да бъде решено.