Недохранването нанася щети за 350 милиарда евро годишно на бедните страни, показва проучване на неправителствената организация ЕкшънЕйд (ActionAid), цитирано от БТА.

Сумата от 350 млрд. долара според изследователите представлява загуба на икономически потенциал в резултат на недохранване: преждевременна смърт, намалена работоспособност, необратими поражения за недохранените деца.

Предишни данни сочат, че близо 1 милиард души по света не получават достатъчно калории.

От средата на 2000-те години органите на ООН възприеха позицията, че гладът няма да бъде премахнат, ако просто се увеличи абсолютното богатство на планетата. В света вече има достатъчно продукти, за да се нахранят всички бедни. Проблемът идва от тяхното разпределение.

Целите на хилядолетието за развитие на ООН предвиждат до 2015 година да се намали двойно броят на хората, страдащи от глад.

Страните членки на ООН ще се съберат от 20 до 22 септември в Ню Йорк, за да направят равносметка за постигнатия напредък по осем от набелязаните през 2000 година цели на хилядолетието.

Докладът на ЕкшънЕйд посочва, че от 28 наблюдавани бедни страни, само осем вървят към намаляване на глада. 12 страни са изостанали. Неправителствената организация призовава богатите страни да дадат 16,8 милиарда евро за борбата с глада по света.