Актуализацията на Бюджет 2010 ще бъде гласувана на второ четене в парламента. Между двете четения на закона са постъпили повече от 40 промени.

Една от най-съществените е за намаляване на парите на общините със 100 млн. лева, а не със 138 млн. лева. Още 26 млн. лева са намерени между двете гласувания за лекарства.

Очаквано при първото четене на актуализацията опозицията от БСП и ДПС гласува против. Сега обаче отрицателен вот ще даде и Синята коалиция.

Съпредседателят Мартин Димитров: СДС отказва да подкрепи липсата на разумни промени в актуализацията на бюджета и ще гласува против мерките, които ще доведат до задълбочаване на кризата.

Независимите депутати вероятно също ще повторят отрицателния си вот от първо четене.

Емил Василев: Досегашният бюджет беше бюджетът на малката постна пица, може би гарнирана с малка топла биричка, след актуализацията ще имаме бюджет на сухия хляб и на голата вода.

Миналата година второто четене на закона за държавния бюджет продължи до ранните часове на следващия ден. Дебатите по актуализацията на първото гласуване обаче бяха вяли.

Димитър Главчев от ГЕРБ: Ще заприличаме на южноафрикански стадион, може би ще ни липсват само вувузелите.

В новия вариант на бюджета се залага дефицит от 3.8 % по европейската методология и 4.8 % на консолидирана основа.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков обеща, че следващата година „да стигнем някъде до дефицит от 2.7 – 2.8 процента”.

Дянков бе категоричен, че макрорамката за 2011 г. също е готова, но ще бъде коментирана след актуализацията на Бюджет 2010.