Министерството на транспорта на САЩ предложи Toyota Motor Corp. да заплати рекордна глоба от 16.4 милиона долара заради умишлено прикриване на опасен дефект.

Транспортният министър в Страната на неограничените възможности Рей ЛаХууд припомни, че според законовите разпоредби компанията е длъжна в рамките на 5-дневен срок да уведоми ведомството, ако открие проблем в някой от моделите, разпространявани на територията на Америка. Регулаторните органи, обаче, са установили, че японската компания е изчакала поне 4 месеца.

Говорител на транспортното министерство на САЩ уточни, че производителят има две седмици да приеме или да обжалва предложената санкция.

Въпреки, че Toyota оттегли милиони леки коли от американския паза и сериозно пострада заради проблемите с няколко нейни марки автомобили, доверието на клиентите започва устойчиво да се възстановява. Според последните данни, продажбите в САЩ са нараснали с 41% през март. Компанията пусна изключително примамливи оферти за лизинг, както и големи намаления в опита си да възстанови изгубения пазарен дял. Bloomberg