Въпреки охлаждащия ефект от Ла Ниня, 2012 г. е на път да стане една от 10-те най-горещи години в историята. В САЩ това е най-топлата година досега. В Арктика ледът се топи с рекордни темпове. Данните на ООН показват, че светът се затопля по-бързо от очакваното според компютърните модели, съобщава AP.

 

В изявление, разпространено днес от Световната метеорологична организация се посочва, че "обезпокоителните темпове" на топенето на леда в Арктика показват дълбоките промени, причинени от глобалното затопляне.

 

"Изменението на климата се случва пред очите ни и ще продължи, като в резултат на повишаващите се концентрации на парникови газове в атмосферата, ще отчитаме нови рекорди", коментира генералният секретар на СМО Мишел Жаро.


Делегати от близо 200 страни обсъждат в катарската столица Доха, как да забавят изменението на климата. Форумът започна на 26 декември и ще продължи до 7 декември. Проблемът не е, че ниските слоеве на земната атмосфера се затоплят, а че това става твърде бързо.

 

Затоплянето на планетата, топенето на полярните шапки, повишаването на морското равнище, и промяната на режима на валежите водят до драматични изменения на локалните климатични условия. Тези процеси са заплаха за природата, за земеделието и за човешките популации.

 

В същото време развитите и развиващите се страни не могат да стигнат до консенсус и обща позиция за решаване на проблема вече повече от две десетилетия. През тази година бяха отчетени рекордни нива на парникови газове в атмосферата и няма признаци, че повишението на концентрациите ще се забави.

 

За известно време топенето на северната полярна шапка ограничаваше глобалния ефект от парниковия ефект. Но с намаляването на ледената покривка в Арктика, този естествен компенсиращ механизъм има все по-слабо влияние.

 

Световната метеорологична организация докладва днес, че глобалните температури са се увеличили след първоначалното охлаждане, причинено в началото на годината от климатичния феномен Ла Ниня.

 

Средните температури за периода януари-октомври в САЩ са най-високите отчитани досега.

 

През първите два месеца на тази година Ла Ниня доведе до рязко застудяване в голяма част от Евразия. Температурите в Русия паднаха до минус 50 градуса по Целзий. След това обаче климатът рязко се затопли, донасяйки засушавания в Северното полукълбо.

 

Сушите засегнаха САЩ, Русия, части на Китай и северната част на Бразилия. В същото време Нигерия беше сполетяна от изключителен наводнения, докато южната част на Китай беше залята от най-силните валежи от три десетилетия насам.

 

Но от всички метеорологични събития през 2012 г., най-зловещото е загубата на ледената покривка на Северния полюс. През септември учените в Националния център за данни за снега и леда в Колорадо измериха 3.41 милиона кв. км. ледена покривка или с 18% по-малко от предишния минимум, регистриран през 2007 г.

Използваните в момента компютърни модели показват, че Арктика може да остане без лед през лятото от 2050 г. Но изглежда, че полярната шапка се топи по-бързо от темповете заложени в тази прогноза.