Глоби в размер на 16,2 млн. лв. са отнесли работодатели, неспазващи трудовото законодателство през миналата година. Служителите на Главна инспекция по труда (ГИТ) са констатирали общо 246 787 нарушения.

Почти всяко пето началническо прегрешение е свързано със забавяне на заплатите или неизплащане на обезщетения и извънредно положен труд. След проверките на ГИТ са изплатени над 53 млн. лв. забавени възнаграждения.

Най-голям е размерът на раздадените стари задължения в сферите на строителството, производството на метални изделия, без машини и оборудване, транспорта и хуманното здравеопазване.

„Контролните органи продължават да констатират случаи на сключени договори за работа на непълно работно време, а реално работещите да полагат труд по 8 часа на ден”, обясниха от ГИТ.

Инспекторите са изловили и 2993 работници без трудови договори. По закон за всеки служител без контракт фирмата се санкционира с между 1500 лв. и 15 000 лв. Останалите нарушения са свързани с осигуряване на безопасни условия на труда.

„Свързани са с инструктажа и обучението на работещите или с липса на инструкции за безопасна работа с машини и съоръжения”, поясниха от ГИТ.