Чиновниците, които пресяват европроектите на предприемачи, фермери, общини и неправителствени организации, занапред ще трябва да извършват тази дейност за 3 месеца, иначе ще бъдат глобявани. 

Санкциите ще стартират от 50 до 1000 лв., а при повторно нарушение ще се удвояват. Това предвижда проект на закон за управление на средствата от европейски и инвестиционни фондове, публикуван вчера за обществено обсъждане.

“Длъжностно лице в орган за управление или контрол, което при изпълнение на служебните си задължения виновно допусне нарушаване на предвиден в този закон срок, се наказва с глоба от 50 до 1000 лв., а при повторно нарушение - глоба от 100 до 2000 лв.”, гласи точният текст.

Предвижда се в бъдеще да има публичен списък за проектите, които са отхвърлени, с мотивите за тяхното недопускане. Той ще е достъпен на интернет страницата на съответната програма и на единния информационен портал за еврофондовете. В момента се публикуват само одобрените проекти. 

Кандидатите, чиито проекти са отхвърлени, ще имат право в 7-дневен срок писмено да възразят пред ръководителя на управляващия орган на съответната програма. Ръководителят на програмата трябва да се произнесе в едноседмичен срок.

Финалното решение на чиновника ще може да се обжалва и по реда на Административно-процесуалния кодекс (АПК). 

В момента обжалванията са само по реда на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), което води до сериозно забавяне при разглеждането на жалбите. Освен това таксите по ГПК са по-високи, отколкото по АПК.