Фермерите, които бездействат по спечелени от тях европроекти, не само ще губят субсидиите си, но и ще плащат глоби. Това съобщи вчера Румен Порожанов, шеф на държавен фонд „Земеделие“.

„Ако земеделец бездейства 9 месеца по спечелен от него проект, фонд „Земеделие“ ще анулира проекта, а за фермерът ще последва 5% неустойка от размера на субсидията. За проектите, в които има заложени строително-монтажни работи, санкцията ще настъпва след 12 месеца размотаване“, уточни Порожанов.

За този срок от 9 и 12 месеца земеделците трябва да са реализирали поне 20% от разходите за изпълнение на инвестициите. Мярката се предприема, за да не се допуска пари по европрограмата да седят затворени по кухи инвестиции в продължение на години и едва накрая да се спасяват на пожар.

По предходната Програма за развитие на селските райони редица проекти за техника на животновъди не можаха да се реализират. Фермерите обаче заявиха, че се отказват от тези инвестиции едва в края на прилагането на програмата. Именно тогава се появи опасност страната ни да загуби тези 100 млн. лв., на колкото възлизаха забавените проекти.

В последния момент българските власти се споразумяха с Брюксел да отворят през октомври 2015 г. извънреден прием за земеделска техника и така спасиха сумата.