От 1 февруари инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще започнат да глобяват заведенията за хранене, които не посочват на видно място има ли алергени в предлаганите от тях храни, съобщи шефът на агенцията проф. Пламен Моллов. Вчера той представи резултати от направените проверки около отминалите празници, пише в днешния си брой в. „Сега”.

Изискването за обозначаване на алергените е от 13 декември м.г., когато влезе в сила новият европейски регламент за етикетиране на храните. Още оттогава от БАБХ имат право да налагат санкции, но по искане на земеделското министерство и на браншови организации бе прието да има буферен период, докато търговците свикнат. 

"До края на януари ще направим анализ, за да видим процента на тези, които прилагат новите разпоредби и дали те имат обективни затруднения. Ако голяма част не изпълняват регламента, значи нещо с разгласата не е както трябва", коментира проф. Моллов.

За пореден път той обясни, че в българското законодателство все още няма разпоредби за санкции, когато не се спазват европейските правила. Затова агенцията ще налага глоби по закона за храните, според който за неправилно етикетиране санкцията е от 250 до 1000 лв. За едноличните търговци глобите са между 500 и 3000 лв.

13 111 килограма храни са бракувани около празниците, показват резултатите от над 17 000 проверки на БАБХ между 1 декември 2014 г. и 5 януари т.г. Най-често става дума за млечни и месни продукти с изтекъл срок на годност. Лоша хигиена, липса на проследимост къде и кога са произведени продуктите, неясни суровини и сбъркани документи също са сред масово срещаните нарушения. Почти навсякъде липсват и системи за самоконтрол. В Пазарджишко са открити близо 10 тона моркови със завишено съдържание на пестициди, които веднага са били бракувани.

300 сигнала са получени в агенцията през последния месец по интернет от бдителни граждани. Близо 80% от жалбите са за грешки в етикетите и изтекъл срок на годност на продуктите, а към 20% - за наличие на чужд предмет в храната. "Става дума за ножчета, пирони, буболечки, камъчета - каквото се сетите", коментира проф. Моллов.

От БАБХ са започнали специални проверки на биохраните у нас заради писмо на ЕК от декември м.г. за зачестили случаи на измами в целия ЕС. 

"Обикновени храни се преопаковат като биохрани. Явно това е сериозен бизнес, който е съизмерим с трафика на наркотици", коментира шефът на БАБХ. По думите му този вид проверки отнемат повече време, защото освен биопродуктите се налага да се провери и сертифициращата организация, която по принцип трябва да контролира този тип стоки, допълва още в. „Сега”.

Според проф. Моллов наказанията не са достатъчно строги и трябва да станат "по-респектиращи". По думите му трябва да се въведат две нива на глоби. При първото може да се запази сегашният размер, но второто трябва да е стопиращо, т.е да залага поне 2-3 пъти по-висока санкция. 

При това в момента се санкционират фирмите, а не физическите лица. Така дори даден обект да бъде затворен, собственикът му може да регистрира нова фирма и да продължи да нарушава закона, каза Пламен Моллов.