Управлението за финансово регулиране и надзор на Великобритания е глобило с 8 млн. лири най-голямата швейцарска банка UBS AG за незаконни банкови операции, осъществявани от няколко нейни сътрудници.

По данни на британския регулатор в областта на банковата система, за периода от януари 2006 г. до декември 2007 г. четирима сътрудници на UBS са провеждали незаконни операции, използвайки платежни средства от сметките на поне 39 клиенти на финансовата институция. Операциите включвали транзакции с използване на чуждестранна валута и скъпоценни метали.

Представители на банката признават, че "дълбоко съжаляват за инцидента". Съгласно данните на разследването и вътрешния контрол на швейцарската банка, сътрудниците й са извършвали по около 50 незаконни транзакции дневно по време на пика на операцията.

Британският надзорен орган вменява във вина на швейцарската банка не само фактите за системни нарушения на правилата, но и пренебрегването на няколко предупредителни признаци, свидетелстващи за това, че системите на банката просто не са работели. БГНЕС