General Motors Co /GM/ ще направи първично публично предлагане на акции в средата на август, твърдят близки до компанията източници.

Детройтският гигант преговаря и с банки за револвираща кредитна линия за 5 милиарда долара. Bank of America Corp, Citigroup Inc, JPMorgan Chase & Co и Morgan Stanley вече са се съгласили да се включат с по 500 милиона долара. Очаква се преговорите за кредита да бъдат приключени до 2 седмици.

По-рано в медиите се появиха спекулации, че IPO-то на GM ще се състои в средата на юли.

Предстоящото публично предлагане на автомобилния производител е ключово за целия сектор, защото ако набере 20 милиарда долара, компанията най-накрая щесе „отърве” от държавните протекции. Припомняме, че миналата година GM влезе в процедура по банкрут и беше спасен от американското правителство.

Финансовото министерство на САЩ притежава 61% от акциите на детройтската компания. Ведомството планира да продаде от 20 до 24 на сто от дяла, на обща стойност 10 – 12 милиарда долара, по информация на анонимни източници. От финансовото министерство в Страната на неограничените възможности все още не са потвърдили слуховете. Reuters