General Motors /GM/ и Spyker сключиха сделка за Saab. Детройтският гигант се раздели с шведската марка срещу 74 милиона долара в кеш и 326 милиона долара под формата на привилегировани акции, съобщиха световните агенции.

Шведското правителство пък обеща гаранция от 550 милиона долара, които трябва да получи от Европейската инвестиционна банка.

Очаква се сделката да бъде финиширана до края на февруари.

Анализатори коментират, че за малкия холандски автомобилен производител сделката за Saab може и да е добър удар, макар и изпълнителният директор на Spyker да признава, че превръщането на шведската марка в печеливша ще е огромно предизвикателсво. Шведската компания носеше на GM само загуби откакто американците купиха мажоритарен дял в нея през 1989 г. За Saab това пък означава спасяване на 3 500 работни места.

GM ще продължи да бъде основен доставчик на части за новата компания, която ще се казва Saab Spyker Automobiles NV.

Очаква се Spyker да произвежда годишно около 100 000 автомобила с марка Saab. Ключово за холандската компания, обаче, е бързото подписване на договор с добър дизайнер или с друга автомобилна компания, която да подпомогне производството на нови, по-конкурентоспособни и по-евтини коли. В противен случай холандците ще затънат.