Булгаргаз ще се бори за съществено намаление в цената на доставяния руски газ. Това обяви на извънредна пресконференция вчера изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов.

Гогов проведе преговори с Газпром в Москва по новите газови договори за България, първият от които ще влезе в сила през 2011 година. Гогов беше изпратен в руската столица с мандат да представи пред руския гигант позицията на България за отпадането на посредниците и поевтиняването на руския газ за България. По думите на шефа на Булгаргаз двете страни не са обсъждали конкретни цифри, но според него може да се очаква намаление с повече от 15 на сто в цената на газа. Вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев прогнозира пред Дарик такова поевтиняване на руския газ.

До 10 август Булгаргаз ще очаква офертата на Газпром по българските предложения, след което преговорите между двете страни ще продължат. Гогов допълни, че е представил пред Газпром категоричната позиция на България, че доставките трябва да се осъществяват само между Булгаргаз и дъщерната на Газпром Газпром експорт, като по веригата бъдат изключени Овергаз и Винтерсхал - фирми, отново контролирани от Газпром.

Димитър Гогов отказа да коментира позицията, че всъщност българският доставчик Булгаргаз е излишният посредник по газовата верига. По думите му българските преговарящи ще се борят пред Газпром за цена на природния газ, която отразява възможностите на българското население.