Големи банки в Европа обявиха загуби за третото тримесечие, в края на което световните финансови пазари преживяха силни трусове.

Френската банка Societe Generale обяви спад на печалбата си до 183 млн. евро за периода юли–септември тази година. За третото тримесечие на миналата година банката е обявила печалба в размер на 1.2 млрд. евро, като за драстичния спад от над 80% са виновни загубите на финансовата институция, свързани с фалита на американската Lehman Brothers и други отписвания.

Германската банка Commerzbank обяви чиста загуба от 285 млн. евро за третото тримесечие. Банката обяви, че ще се възползва от финансова инжекция от 8.2 млрд. евро от държавата. 

Ударът на британската банка HBOS, нанесен й от рискови активи и заеми, достигна 5 млрд. паунда. Банката-купувач на HBOS - Lloyds TSB, предрича силен спад на печалбата си.

Lloyds TSB предложи да купи HBOS чрез сделка с посредничеството на държавата, след като банката пострада сериозно от световната финансова криза и спада на британския пазар за недвижими имоти.