Големите световни икономики с изключение на Съединените щати губят скорост, като перспективите за растежа на икономиките в Европа и на новите пазари се влошават – сочи индикаторът на ОИСР за конюнктурата на своите страни – членки за април.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е изчислила, че индикаторът за икономическото развитие през април не показва изменени стойности спрямо март – 103.0 пункта.

Но индикаторът за страните в еврозоната се понижава от мартенските 103.1 до 102.8 пункта през април. Междувременно Бразилия, Китай, Индия и Русия, които не са членки на „клуба на богатите“, но резултатите им се следят, също показват икономическо забавяне.

Възможно е налице известно забавяне на икономическия ръст в Китай, както и първи признаци на загуба на скорост от Русия – коментира ОИСР.

Щатската икономика – най-голямата в света, продължава да нараства по-бързо от трендовата линия, макар че скоростта не е толкова висока, колкото се очакваше през март.

В еврозоната Германия показва устойчиво развитие, но има ясни признаци за забавяне във Франция и Италия. Извън еврозоната, във Великобритания индикаторът показва едно много бавно, но все пак нарастване.

Заради извънредната икономическа ситуация в Япония след земетресението и цунами на 11 март, не са дадени специфични резултати за тази страна.

Миналия месец ОИСР публикува 6 – месечният си доклад с икономически прогнози и посочи, че след тем на прираст на световния БВП от 4.9% през 2010 г., през тази година растежът ще се забави до 4.2%. надеждите са през 2012 г. за 4.6% икономически растеж.

Според много експерти, твърди Reuters, слабите данни в последно време от САЩ и Европейския съюз ще накарат ОИСР да ревизира прогнозите си в посока надолу.