Световноизвестна компания е закупила документи за участие в конкурса за търсене и проучване за нефт и газ в блок "Терес", който се намира в Черно море. Това съобщи  министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на семинар във Велинград.

Добрев допълни, че конкурсът продължава да е отворен за оферти на фирми, които желаят да участват в процедурата, като предложенията им ще се приемат до 27 май. Заявката на голям инвеститор вече е гаранция, че конкурсът ще бъде успешен, категоричен е Добрев.

"Днес сме със шест месеца по-близо до доказване на запасите в блок "Хан Аспарух",  обяви министърът.

Правителството взе решение за откриване на конкурс за блок "Света Марина" и се очаква публикуването му в официалния вестник на Европейския съюзС. В средата на годината ще започне местен добив от находище Девенци, където концесионер е Дайрект Петролеум. Местният добив е с около 35% по-евтин от вносната алтернатива. Освен това, концесионните плащания в този сектор започват от 2% и стигат до 30% от добива. Така например за блок "Хан Аспарух" още на втората година от добива това плащане ще достигне 30%, надява се Делян Добрев.

През миналата година местният добив на газ надмина 490 млн. куб. м, а за тази очакваме той да е около 574 млн куб. м. По прогнозни данни следващата година той ще бъде повече от 655 млн. куб. м. В края на 2012 г. в страната са в сила 194 разрешения за търсене и проучване и 481 концесии за добив на подземни богатства. През миналата година приходите от проучвания и концесии достигнаха близо 186 млн. лв., което включва и бонуса от 40 млн. евро при подписване на договора с "Тотал".

Това е трикратно увеличение спрямо 2011 г., когато приходите са били 63 млн. лв. Средното им равнище през 2010 и предходните години е около 40 млн. лв. Значителните приходи, които получват общините от тази дейност, бяха изтъкнати като едно от основните постижения на променения Закон за подземните богатства.

През изминалата година по това перо местната власт е получила 34.5 млн. лв. Парите се използват за изпълнение на инфраструктурни проекти, съфинансиране по европейски програми, благоустрояване и други дейности от полза за местната общност.