Google предлага предплатена дебитна карта, която ще позволи на притежателите да купуват стоки в магазините и да теглят пари от банкомати, предаде Reuters.

Картата ще е достъпна само в САЩ. Тя ще позволява на потребителите да имат достъп до средствата, съхранявани в сметките им в Google Wallet - смартфон приложение и онлайн платежни услуги, което позволява на потребителите да купуват стоки и да прехвърлят пари един към друг.

Новата карта ще може да се използва на "милион точки по света", приемащи MasterCard и банкомати, съобщиха от компанията в официалния си блог.

Картата е безплатна и компанията няма да таксува притежателите й с месечни и годишни такси.

Благодарение на картата, Google ще разполага с ценна информация за пазара и потребителските навици.

Най-голямата търсачка в света още през 2011 г. започна да предлага специална AdWords Business кредитна карта, която клиенти на компанията могат да използват, за да си купят обяви в своя уебсайт.

Говорител на Google потвърди, че данни за транзакции, извършени с новата карта Wallet, включително закупени стоки, дата, сума, както и име и адрес на продавача, ще бъдат добавени към вътрешните профили, които компанията поддържа за потребителите на услуги, които могат да се използват за насочване на реклами.