Кой казва, че през лятото всички са на ваканционна вълна!?

За една седмица SOFIX на няколко пъти падна под ниво 1000 пункта. Спрени за три дни акции от търговия на Арома, запор на акциите на дружеството от страна на съда, на КФН и Централния депозитар им се наложи да поотложат отпуските май! Оставка на директора на Оргахим в съчетание с отчета на дружеството създаде напрежение сред инвеститорите. Това са щрихите от изминалата борсова седмица.

 

В понеделник SOFIX стартира от ниво 1 028.19 пункта, BGREIT от 89.50 пункта, BGTR30 от 686.39 пункта при 270.53 пункта пункта за BG-40. При реализиран оборот от 3.1 млн. лв. без имотния индекс всички останали отчетоха понижения. Най-тежко пострада BG40 - широкият измерител, смятан за по-представителен от индекса на сините чипове SOFIX. В края на сесията BG40 загуби 3.95% до 259.84


Във вторник "най-накрая" /вероятно с нотка на облекчение, че най-лошото е достигнато/ се сбъднаха най-черните прогнози за индекса на „сините чипове”, който отново падна под 1 000 пункта. Все пак добри отчети при Доверие - Обединен Холдинг АД,  М+С Хидравлик АД и Неохим АД върнаха SOFIX над психологическата граница до 1006.51 пункта.

В сряда търговията бе сравнително активна, като пазарът на акции навъртя около 4.8 млн. лв. оборот. Без BGREIT индексите „изтриха” част от загубите.

В четвъртък за пореден път се потвърди максимата, че под дъното има друго дъно, и че е трудно да се прогнозира докъде всъщност един индикатор може да отиде при негативна посока. SOFIX падна наполовина от върха от 1 952.40 пункта достигнат на 15.10.2007 г. Най-новото дъно се оказа 976.11 пункта. Причината - поредните спадове при големи компании като Софарма АД, Оргахим АД и ОЦК.

 

Освен падането на пазара и друга драма прикова вниманието на инвеститорите, а и на медиите. Дългогодишният спор върху собствеността на Арома АД този път се пренесе на капиталовия пазар. Централният депозитар, който първоначално не уважи решението на съда за запор върху книжата, впоследствие бе принуден да го направи. КФН окачестви предприетите действия до момента като незаконосъобразни и заяви, че ще сезира върховните правораздавателни институции. Ръководството на борсата първоначално се нае да обяснява на магистратите що е то борсова търговия и какви правила важат на нея, но после по силата на обстоятелствата се принуди да обяви тридневна пауза в търговията с книжа на Арома. Срокът на решението изтича в понеделник вечер, няма да е чудно срокът да бъде удължен. Казусът Арома обаче имаше позитивен ефект върху взаимоотношенията БФБ-КФН, които след седмици словени престрелки излязоха с обща позиция по въпроса.

 

В края на сесията индексите леко върнаха позиции, а SOFIX изплува до 1014 пункта.

В петък при слаба търговия SOFIX затвори седмицата на 1012.57 пункта, а BG40 при равнище 249.69 пункта. BGTR30 се понижи до 663.25 пункта. BGREIT реално приключи работната седмица без поражения с минимален спад от 0.01% до 89.49 пункта.