Европейският съюз е постигнал съгласие за въвеждане на реформи в надзора на финансовия сектор – научава БиБиСи. От следващата година ще бъдат създадени нови агенции за надзор на банки, застрахователни компании и финансови пазари.

Постигнатото споразумение между държавите членки и Европейската комисия тепърва трябва да получи одобрението на финансовите министри и на Европейския парламент.

Новата регулация следва реформите на WallStreet, които президентът Барак Обама въведе през юли. По-тясно сътрудничество във финансовия надзор между Европа и САЩ може да предотврати разпространяването на финансови кризи в бъдеще. Именно липсата на адекватен надзор се посочва като причина за настоящата глобална финансова и икономическа криза.

Според Мишел Барние, еврокомисар по вътрешния пазар, постигнат е политически консенсус за създаване на рамка за европейски финансов надзор - „контролната кула и радара“, необходими за идентифициране на рисковете и контрол на финансовите играчи.

Предвижда се създаването и на Комитет за системния риск, който ще има за задача да следи какви рискове крие финансовият сектор за икономиката на Съюза.

Ако бъде ратифицирана тази регулативна рамка, новите агенции за финансов надзор ще бъдат създадени още през януари.

Националните интереси дотук забавяха процеса на договаряне на общата надзорна рамка. Великобритания е за ограничаване правомощията на бъдещите европейски агенции. След обявеното политическо съгласие изглежда се е стигнало до компромисен вариант, който не нарушава суверенитета на отделните правителства.

По информация на агенция Блумбърг, която се е сдобила с копие от проекта за нова европейска финансова регулация, непокритите къси продажби на акции и правителствени ценни книжа ще бъдат ограничени.

От трейдърите ще се изисква доказателство, че имат достъп до актива, който искат да изтъргуват. По този начин Европейската комисия мисли да се противопостави на схемата, печелеща от падането на цените.

Проектът предвижда да се въведе и изискване трейдърите да обявяват големи експозиции в суапове срещу риск от фалит по дълга на страните – членки.

Правилата няма да важат за книжа на компании, които се търгуват на борси извън ЕС.