Четири пъти в годината над пазарите прелита една страховита сянка, която кара нивата на индексите силно да треперят нагоре - надолу, а трейдърите трескаво да звънят на дилърите си с искане за сделка. Освен силната волатилност, за напрежението, което съпътства търговията в тези нервни дни, свидетелства и осезаемото покачване на търгуваните обеми до 60% над обичайните среднодневни. 

Явлението няма нищо общо със свръхестествените сили, има лоша слава като на Петък 13-ти и не е никак обичано от професионалните инвеститори. Нарича се Qauadruple Witching и се разразява всеки трети петък на месец март, юни, септември и декември. Точно тогава едновременно изтичат 4 типа деривативни инструменти, които покриват почти всички аспекти на глобалната търговия.

И да, днешният 17-ти септември е именно един от тези четири дни, в които "вещици" превземат Wall Street, за да "изметат" от там онези от играчите, които не са си направили добре сметката, затова би било интересно да погледнем на случващото се на пазарите през призмата на именно това страховито явление.

За Qauadruple Witching започва да се говори от 2001- ва година насам, когато инвеститорите в САЩ забелязват, че на третия петък от всяко тримесечие се получава комбинация от падежи на основни деривативни инструменти. По принцип финалният ден за търговия на опции върху стоки /stock options/  отвъд Океана е всеки трети петък на месеца. В същото време финалният ден за търговия с фючърсите върху индекси с акции, опции върху индекси с акции и стокови фючърси изтича в третия петък на тримесечие.

Така се натрупва четворният ефект на значителния ресурс, акумулиран в тези инструменти, с които големите професионални инвеститори хеджират пазарни рискове в почти всички аспекти на търговията - всякакви акции, основно "сини чипове", цели индекси, стоки. 

В такъв ден, особено в последния час, познат още като Witching Hour  много инвеститори затворят позициите на техните фючърсни и опционни контракти, преди те да изтекат или купуват нови контракти за следващ месец.

И двата типа инструменти помагат на инвеститорите да се застраховат от падане на цените или да спечелят от покачването им в бъдеще, затова играчите ги държат почти до падеж и това е другата причина с наближаването на някой от тези Quadruple Witching Days напрежението на пазарите да расте, а обемите да се покачват при силна волатилност.

Външно, тези турбуленции почти не се проявяват и не се отличават от "нормалните" дни, ако търсите да намерите отражение в нивата на индексите, например. Документирано е обаче, че през 2007 година търговията с акции и опции по време на тези "страховити" дни е нараснала между 55 и 60% над среднодневните за посочената година.

Подобна силна волатилност на пазарите се е наблюдавала и в дни, в които макроикономическите данни са били оскъдни и няма друго с какво да бъде обяснена търговията на пазарите.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!