Покупката на козунаци в нета набира скорост в дните преди Великден и някои търговци вече са залети със заявки. Продажбата на храни през глобалната мрежа става мода по празниците, защото спестява обиколките по магазините, а най-заетите домакини имат възможност да се поръчат и боядисаните яйца, вместо да ги вапцат днес, на Велики четвъртък. 

За да се запаси човек със сладките хлябове, е необходимо да направи заявката си предварително, като различните търговци изискват да знаят за покупката между 24 и 48 часа по-рано.

Всички фурни в нета „затварят” в събота и няма никаква възможност за търговия в последния момент. По-евтините козунаци в мрежата вървят по 4 лева за 600 грама, но в този случай няма осигурена доставка по домовете. Разходката на друга фирма, която продава през сайт, пък е 6 лева в столицата, което е по-скъпо, отколкото струва обредното хлебче от 500 грама.

За най-ангажираните дами остава възможността да си поръчат не само козунака, но и боядисаните яйца. За да сте в крак с традициите за този празник, може да получите голям козунак с тегло 1 килограм и 10 червени яйца за 20 лева, като за тази доставка не се плаща допълнително. 16 лева излиза пакет с 6 яйца.

Сладкарска работилница с голям асортимент предлага пакети с два или три свои продукта, като в офертата се посочват различни пълнежи и екстри. Цената е от 5,80 до 10,45 лева, но без доставка до вратата.

Около 350 000 козунака ще изпекат и ще пуснат на пазара за Великден фурните във Варна, научи „Монитор”. Количеството е рекордно за морската столица и се дължи на огромното предлагане, а не толкова на търсенето. 

За традиционните български козунаци от естествени продукти обаче, както всяка година, пред малките фурни и пекарни ще се извият опашки. 

Очакванията са за много активна козуначена кампания, която ще поднесе на варненци огромно разнообразие от продукция, прогнозира шефът на регионалната камара на хлебарите и сладкарите Иво Бонев.