Бившият шеф на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан е на мнение, че еврото се разпада. В сесия с въпроси и отговори, проведена на форум за иновациите във Вашингтон, 85-годишният финансист заяви: "Еврото се разпада и процесите, които това разпадане предизвикват, създават значителни трудности на банковата система в Европа".

Грийнспан добави, че идеята за създаване на евробондове не е нова, но сегашното й съживяване с намерението този вид книжа да се ползват като обезпечение при отпускането на нови заеми, трябва да се постави под голяма въпросителна.

Северните страни като Германия и Финландия например имат култура на строга бюджетна дисциплина, докато южните страни-членки на еврозоната, като Гърция, са свикнали да харчат повече пари, отколкото могат да си позволят.

Проблемът е, че различията между страните с техните икономики и кредитна история, стават все по-големи и това не може повече да продължава така, смята бившият шеф на ФЕД. Неговото усещане в момента било като затишие пред буря. EUObserver