Албания и България предлагат работа на Гръцки професори, пише гръцкият вестник Катимарини. Според изданието преподаватели от елитни университети се оглеждат за нова работа в чужбина, като вече имало случаи на изтичане на кадри към Саудитска Арабия и Катар. Причините за това са по-добрите условия за работа и по-доброто заплащане.

Пред Катимарини ректорът на университета в Йоанина, Триантафилос Албанис (Triantafyllos Albanis) разказва случай на обаждане от колеги от Албания, които  проявили желание да се срещнат с него в неговия офис. "Мислех си, че ще искат да дискутираме въпроси, касаещи научните ни разработки и ще искат да си сътрудничим в тази област, но те ми предложиха нещо съвсем различно - да преподавам на добра позиция в университет в Албания", споделя професорът.

В Албания има седем частни колежа, които следват европейски и американски програми на преподаване и които си сътрудничат с няколко световно известни университета в чужбина. Освен работа на добра позиция, албанците предлагали на гръцките професори и материални придобивки като служебна кола, транспорт от гръцката граница до албанската, големи заплати и поемане на всички разходи за храна и настаняване в страната-домакин.

България също проявявала интерес към гръцките професори, като интересът отново бил от частни колежи и университети, които търсят гост-лектори и им предлагат заетост по няколко дни в седмицата.