Българската икономика вероятно ще отбележи икономически растеж от около 3 %, прогнозира в интервю за Дарик Платон Монокрусос – ръководител на „Финансови пазари” в „Eurobank EFG”.

През погледа на гръцкия банкер обаче безработицата остава изключително голям проблем на страната ни. Монокрусос запазва оптимизма си за световната и за европейската икономика, въпреки негативните ефекти от японската трагедия и арабските размирици.

Как мислите, че трагедията в Япония и случващото се в Арабския свят ще повлияе върху финансовите пазари?

Мисля, че все още е твърде рано да оценим пълния ефект върху икономиката от трагедията в Япония. На някои сектори това ще се отрази много негативно. От друга страна, ще има сектори, които ще извлекат полза.

Например, аз очаквам растеж в строителството. Това ще бъде много позитивно за японската икономика. Преди трагедията, нашата прогноза за японската икономика беше за растеж от 1,6 % от брутния вътрешен продукт. Сега обаче ни трябва повече време, за да оценим пълния ефект върху икономика след трагедията.

Какво мислите за цените на петрола?

Като изключим седмичните колебания, мисля, че цените ще останат на високи нива не само заради ситуацията в Северна Африка, но и заради развитието на икономиката, особено в развиващите се пазари, в Китай, Индия и т.н.

Ние очакваме средни цени за петрола най-малко от 100 долара за барел през 2011 г.

Нека поговорим за Европа. Какво мислите, че ще се случи с еврозоната от гледна точка на проблемните страни като Гърция и Ирландия?

Очевидно, някои от суверенните кризи в Европа се задълбочиха от началото на годината. Ние обаче виждаме и окуражаващи мерки, които се вземат от европейските власти, за да се справят с кризата и то чрез реформи и в дълбочина.

Аз съм много доволен от анонсираното за Гърция. Цената на заемите, които могат да бъдат получени от други страни от еврозоната, бяха намалени със 100 базисни пункта. Това означава, че на Гърция ще й бъдат спестени около 6 млрд. евро от спасителния план.

Мисля, че ситуацията ще стане по-стабилна. Разбира се, правителството на Гърция, а и правителството на Ирландия трябва да продължат да следват стриктно програмата си – за Гърция по отношение на фискалната дисциплина, в Ирландия – банковия сектор.

Ние сме все по-близо до една по-силна и стабилна еврозона. Е, разбира се, с изключение на някои отделни сигнали за влошаване. Като цяло обаче европейските инициативи са добри с оглед на това да осигурят развитието на еврозоната.

Това ли е причината, заради която имате толкова много гръцки държавни ценни книжа?

Не, знаете, че портфолиото ни е такова и то не само нашето, а и на други водещи банки в Гърция (например Алфа банк), включително и националната банка. Става дума за облигации с матуритет от две години.

От друга страна, трябва да кажа, че банковата система в Гърция остава добре капитализирана, над нивата на минималните изисквания за капитал в Европейския съюз.

Освен това, Европейската централна банка наля ликвидност, така че работи механизъм, който системата суверенна и стабилна.

Какво мислите за ситуацията в България?

Ситуацията тук се подобри много чувствително. През последните две тримесечия на 2010 г. има растеж на износа. Последните три месеца на годината всъщност са много окуражаващи и за брутния вътрешен продукт. Те показват различни компоненти от растежа, включително и забавяне на пониженото потребление.

Ние очакваме още подобряване на ситуацията и ускоряване на растежа. Според настоящата ни прогноза, реалният растеж на брутния вътрешен продукт ще бъде над три процента (бел. ред. - при 3,6 % официална правителствена прогноза).

Разбира се, съществуват някои рискове. Например – безработицата, която остава на много високо ниво – 9,8 – близо десет процента, ако не греша. Друг риск произтича от макроикономическата ситуация в региона и от високите цени на петрола и останалите суровини.

Сега и японската криза ще окаже влияние върху глобалната икономика, кризата в някои страни от еврозоната. Все пак там ние ще видим стабилизация, защото виждаме усилията на страните – членки да се справят и да решат структурните проблеми.

Инфлацията също е тревожна, но мисля, че през втората половина на 2011 г. ние ще видим по-ниски нива.

Като цяло обаче мисля, че България е в много по-добра позиция да се приближи по-бързо до приемането на еврото в новата икономическа ситуация.