Макар че у нас все още има множество населени места, в които хората изобщо не могат да използват банкомат или ПОС-терминал, скоро в големите градове ще се появи следващото поколение банкови карти – безконтактни и ...вградени в мобилния телефон. Може би още тази година няма да е нужно да докосваме ПОС – терминала, за да платим в магазина, а след една – две години просто ще трябва да приближим мобилния си телефон до терминала. Вече има компании за мобилни телефони, които могат да произвеждат такава технология, а и много други проявяват интерес.

Повече за новата технология разказва Марк Антипов, управляващ директор „Развиващи се пазари” във „Виза” - Европа.

Кога може да очакваме плащания мобилните разплащания в България?

Първо, за да стигнем до плащанията с мобилен телефон, трябва безконтактната платформа на плащания да бъде установена в България. Българските банки днес са фокусирани в безконтактните технологии. След това мобилните плащания са по-лесни за внедряване. Аз мисля, че колкото повече фирми и мобилни оператори започват да развиват това, толкова по-бързо ще видим използването на тази платформа. Моята прогноза е, че 2011 г. ще бъде годината на създаването на инфраструктурата. Така че през 2012 – 2013 г. много хора ще имат възможност да плащат чрез мобилния си телефон. Това ще бъде добро постижение. 

А в Европа?

В Европа. По отношение на безконтактната платформа ние вече я виждаме във Великобритания. Повечето от картите там са безконтактни. Същото е и в Турция, като и в Полша. Франция току – що започна с това, така че аз мисля, че скоро ще започнем да виждаме и мобилна технология. Не всички ще имат такава, но през 2011 г. ще имаме повече хора с безконтактни карти и с възможност за плащане с мобилния телефон. През 2012 г. също ще има увеличение на клиентите, които плащат по този начин, а и повече компании ще се включат в това.

Аз не мисля, че България изостава много, но има много инфраструктура, която трябва да бъде изградена. Но, вие знаете, че българските банки са много бързи в пускането на иновации на пазара, което е много добре.

Това сигурна технология ли е?

Да. Първата част от възможността за мобилно разплащане е безконтактната технология. Тя е много сигурна, тъй като не се разменя изключително важна или ценна информация чрез нея. Оттук нататък като гледаме към мобилната технология, ние трябва да приложим система за сигурност върху нея. За да се случи това, трябва да изградим всички защити, които имат сега банковите карти. Това прави нещата малко по-сложни, но като цяло – отговорът е „да”. Мобилното разплащане ще бъде сигурно, разбира се.

Може би в началото на тази технология ще се използа само малки суми пари?

Да, точно така. Първите се безконтактните плащания, които са за малки суми пари. Говорим за средно около 20 евро, между 20 и 50 евро. За всеки пазар вероятно ще бъде различно. Това не е предназначено за големи плащания. За тях вече е нужен ПИН – код и други защити, което е доста по-сложно. Затова си мисля, че чак през 2013 и 2014 г. ще можем да предложим нещо още по-добро.