Връщането към драхмата е единственото възможно решение, защото тогава икономиката на Гърция ще бъде съживена бързо, коментира германският икономист Ханс-Вернер Зин, директор на Института за икономически изследвания IFO в Мюнхен.

Според Зин, който е един от икономическите съветници на германското правителство, кредиторите на Гърция ще се изправят пред истината и ще разберат, че страната може да излезе от еврозоната, за да възвърне конкурентоспособността си.

Икономистът смята, че връщането на драхмата ще стимулира гръцката икономика, защото страната ще може да спре скъпият внос на земеделска продукция от Европейския съюз и да се фокусира върху своето производство, което ще доведе до отварянето на нови работни места.

Зин посочва, че собствената валута ще се отрази по-добре и на туризма, където ниските цени ще привлекат повече туристи, които преди са предпочитали Турция.

Драхмата може да повлияе и на гърците, които са прехвърлили парите си в чужбина и сега биха започнали да купуват евтини недвижими имоти. Това ще предизвика бум в строителството и раздвижване на индустрията, смята Зин.