Гърция се надява да привлече 10 милиарда долара чрез продажба на облигации на Китай и изобщо - азиатски инвеститори, пише днес „The Wall Street Journal”.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину представи подробен план за новата емисия облигации, които страната подготвя. В интервю той допълни, че се надява съветът на финансовите министри на Европейския съюз да одобри тригодишната програма на Гърция за свиването на бюджетния дефицит.

През тази година гръцкото правителство трябва да отдели 54 милиарда евро, за да покрие финансовите нужди на страната, пише изданието. През април и май пък настъпва падежът на предишни емисии облигации на страната, за които са нужни повече от 20 милиарда евро.

Новата емисия 10-годишни облигации ще бъде пусната вероятно през следващия месец.

По принцип, очакванията на гръцките власти са да наберат около 5 милиарда евро. Георгиос Папаконстантину, обаче, тръгва на „облигационна обиколка” из Азия и САЩ с надеждата да привлече повече китайски инвеститори. Ако това се случи, новата емисия гръцки облигации ще донесе многократно по-големи суми, отбелязва „The Wall Street Journal”.