Президентът на Европейската комисия Жозе Маноел Барозу каза пред германски вестник, че на срещата в четвъртък и петък лидерите на страните членки на Европейския съюз трябва да вземат решение за помощта за Гърция. В противен случай рисковете за единната валута стават изключително големи, според Барозу.

Не можем да продължаваме така. Това заплашва стабилността на еврозоната и предизвиква спекулации, допълни Барозу, цитиран от Reuters.

Това изказване автоматично противопостави президентът на ЕК на германския канцлер Ангела Меркел.

В неделя Меркел коментира, че Гърция не се нуждае от финансова помощ и че не се работи по план за подпомагането на страната.

Според проучване на FT/Harris пък 62% от германците не са съгласни страната им да плаща за проблемите на Гърция. Близо една трета от участниците в допитването пък биха искали Гърция да напусне еврозоната.

Пред Handelsblatt, обаче, Барозу коментира, че стабилността на единната валута би следвало да е сред приоритетите на Германия. Затова той призова страната да вземе конструктивно решение по въпроса.

“The Financial Times” припомня, че освен Гърция със сериозни икономически проблеми в момента са Испания, Португалия и Ирландия. Очаква се икономически затруднения да изпитат и страни, в които положението към момента все още не е толкова сериозно.