Финансовото министерство предупреди, че стартира процедури за конфискуване и разпродажба на скъпи вили и недвижими имоти на данъчни длъжници, тъй като преди два дни изтече даденият от ведомството срок за уреждане на дълговете им към държавата, съобщава гръцкият в. "Елефтеротипия".

Министерството бе дало ултиматум на 990 длъжници, притежаващи големи имоти на островите Миконос и Санторини в Егейско море.            

При проверките е било установено, че 990 души, които дължат данъци, възлизащи на над 6,7 милиона евро, притежават общо 2 971 имота на въпросните два острова на стойност 288 милиона евро.

По данни на властите само 25 на сто от собствениците на недвижими имоти на Миконос и Санторини са се издължили към държавата. Представители на финансовото министерство казали, че глоби ще бъдат налагани и на собствениците, които са извършили незаконни остъклявания на балкони, тераси и други полуоткрити пространства.       

Гърция се ангажира да подобри събираемостта на данъци в рамките на мерките от договорения спасителен план с ЕС и Международния валутен фонд на обща стойност 110 милиарда евро.

Оценките за размера на сивата икономика в страната варират между 10 и 30 процента от БВП. Укриването на данъци е често срещано при хора с високи доходи в Гърция като лекари и адвокати.

До края на годината икономическият екип на правителството се надява да събере 1,5 млрд. евро от неплатените дългове, надхвърлящи 30 млрд. евро. БТА