Гръцката криза се движи към кулминация. Въпросът всъщност е доста прост. Гръцкото правителство дължи много пари на европейските институции и на Международния валутен фонд.

То натрупа този дълг с течение на времето, но става все по-трудно за Гърция да посрещне плащанията си, пише Джордж Фридман, председател на Stratfor в MarketWatch.

Ако страната спре да рефинансира дълговете си, МВФ и европейските институции са категорични, че няма да отпускат повече пари за Гърция.

Така дилемата за управляващите в Атина изглежда сведена до това, че ако плащат заемите навреме ще получават допълнително финансиране, което ще е по-добре, отколкото да не плащат заемите и да нямат достъп до никакви външни кредити.

Очевидно е обаче, че въпросът е по-сложен. Съвсем не е ясно, че ако гърците откажат да плащат, ще бъдат отрязани от чуждестранно финансиране.

Първо, всяка от двете страни в преговорите може да блъфира, както го е правила в миналото. На второ място, ако Гърция спре да се разплаща с кредиторите, а те откажат да ѝ дават нови заеми, това всъщност ще ощети повече тях. Всъщност основният проблем на гръцката държава е, че дългът е структурно неустойчив, заради големия си размер. Аржентина и Русия показаха, че фалитът по дълга на една страна, може да доведе до стабилизиране на икономиката, дори тя да загуби достъп до кредитните пазари, какъвто Гърция отдавна вече няма.

За да видим евентуалния изход от тази ситуация, трябва да погледнем към Унгария. Тя не е част от еврозоната за разлика от Гърция и има своя собствена валута – форинт. Той рязко поевтиня в годините след финансовата криза. Така обслужването на ипотечните кредити, взети от унгарците в евро, швейцарски франкове и йени силно поскъпна. Множество унгарски домакинства не просрочиха задълженията си към европейски банки.

В отговор правителството обяви, че тези дългове ще се плащат във форинти. Банките бяха недоволни, но нямаха избор. Ако искаха да си получат парите обратно трябваше да се откажат от печалбата свързана с валутния риск.

Подобна стратегия може да използва и Гърция. Ако върне драхмата и обяви, че ще изплаща задълженията си в тази валута, без да се отказва от еврото.