Показателите за бюджетния дефицит и безработицата в Гърция са се подобрили за пръв път от дълго време насам, съобщиха властите в страната.

Прессъобщение на министерството на финансите показва, че през януари-май 2010 бюджетният дефицит е 8.97 милиарда евро срещу 14.66 милиарда за аналогичния период на миналата година. По такъв начин дефицитът е намалял с 38.8 %, като в същото време одобрената от ЕС антикризисна програма предвижда съкращаване на този показател за дадения период с 35.1 %.

“Бюджетните резултати за първите 5 месеца на 2010 са достигнати благодарение както на намаляване на разходите, така и на ръста на доходите. Това бе постигнато още преди изцяло да дадат резултат допълнителните мерки, приети през март и май“, се казва в заявление на министерството.

Националната статистическа служба също заяви, че през март тази година безработицата е намаляла до 11.6 % от 12.1 % месец по-рано, което означава, че броят на безработните в страната е намалял с 26 000.

Премиерът Георгиос Папандреу посочи, че най-лошото за икономиката на страната е назад.

“Ние сме по пътя към нормална финансова и данъчна ситуация, главните опасности останаха в миналото“, посочи той пред гръцки журналисти.

Гръцкият министър-председател за пореден път отхвърли упоритите публикации в международната преса за опасността от банкрут на Гърция или за излизането на страната от еврозоната, окачествявайки тези слухове като “смешни и едновременно с това опасни“.