Гръцкото правителство ще намали данъците за предприятията и домакинствата през 2017 г. Това съобщи зам.-министърът, отговорен за публичните финанси Трифон Алексиадис пред в. Kathimerini.

Алексиадис подчерта, че конкурентоспособността на икономиката трябва да се подобри, но с настоящите високи ставки на корпоративния данък, „това е все едно да се простреляш в крака“.

Зам.-министърът говори и за планираните промени в данъка върху единната собственост от 2017 г., с които обработваемите парцели евентуално да се освобождават от налог, но данъчните приходи да се запазят.

„В момента като правителство сме наследили специфична данъчна система, финансово и социално положение, от които трябва да излезем, прилагайки спасителното споразумение. Искаме икономиката ни да стане по-конкурентна, но когато имаш високи данъци, това е като да се простреляш в крака  и днес нямаме справедлива система. Има свръхоблагане. Затова трябва да преминем към друга структура на данъчна система“, обясни Алексиадис.  

Структурата, която той предвижда, отчита как действат съседите на Гърция, заедно с по-справедливо разпределение на данъчната тежест чрез изместване на данъците от хората с по-ниски и средни доходи към тези с по-високи такива.

„Невъзможно е да има високи данъчни ставки в Северна Гърция, когато само няколко километра на север в страните от ЕС, с които сме в митнически съюз, ставките са ниски. Единственото нещо, което може да се постигне с подобни действия, е да се унищожат гръцките фирми и да бъдат принудени да се преместят другаде“, посочи зам.-министърът.

„От 2017 г. трябва да се занимаем с облекчаването на тежестта върху граждани и предприятия, както и данъците свързани със собственост“, изтъкна той.

Алексиадис потвърди думите на премиера Ципрас, че данъкът върху собствеността ще претърпи промени през следващата година, „за да го направим по-справедлив и пропорционален“. Дори ако налогът бъде поправен или сменен през 2017 г., планираните данъчни приходи от 2,65 млрд. евро на година ще останат същите, отбеляза зам.-министърът.

Той коментира и начина, по който ще се облага обработваемата земя от догодина.

„Не искаме да поставяме тежест върху селскостопанското производство. Обработваемият парцел е едно, а скъпият парцел в туристически курорт е съвсем друго. Обсъждайки новия данък, ще видим как може да стимулираме селскостопанското производство. Един от начините за това е да разграничим обработваемите парцели от другите, но все още не сме достигнали до решение по въпроса“, обясни Алексиадис.