Реализацията на проекта за трансбалканския нефтепровод „Бургас-Александруполис“ е влязла в задънена улица заради позицията на България – заяви днес вицепремиерът на Гърция Теодорос Пангалос.

Бургас-Александруполис е първостепенна задача на гръцкото правителство. За съжаление, боя се, че отговорът е еднозначен: проектът ще се реализира трудно. Тези думи на Пангалос са предадени от руската информационна агенция РБК, гръцкият политик е говорил при откриването на съвместна руско – гръцко – кипърска бизнес конференция в Атина.

Всеки път, когато в съседна България побеждават политически сили, които се намират под влиянието на Запада, нефтопроводът Бургас – Александруполис влиза в задънена улица, пояснил е Пангалос. По думите му, транс-национални петролни компании, свързани с американското правителство, използват всички средства, за да осуетят изграждането на нефтопровода.

Не мисля, че сложната ситуация не може да се преодолее, допълнил е Пангалос – но за целта Русия и Гърция трябва да преразгледат лостовете за влияние, които са в тяхно разположение, за да дадат на българското правителство да разбере: политика, която изолира страна на Балканите за частни трансатлантически интереси, не съответства на интересите на българския народ - казал е вицепремиерът на южната ни съседка.

Депутатът Симос Кедикоглу, представляващ опозицията на правителството в гръцкия парламент, защитава същата позиция според РБК. Според парламентариста, няма заплаха за екологията на региона във връзка с изграждането на петролопровода. Напротив, нефтопроводът намалява натовареността на проливите Босфор и Дарданели и така риска от трагически инцидент с някой петролен танкер, казва гръцкият политик.