След като се събраха вчера в Кан, лидерите на страните от Г20 в петък продължават разговорите, посветени на намирането на устойчиво решение на кризата в еврозоната – предава BBC. Очаква се да се дискутира разширяването на капацитета на Международния валутен фонд, който от своя страна да помага на закъсалите европейски държави, като Гърция например.

От6правени са и призиви за изграждане на финансова защитна стена около уязвимата икономика на Италия. По думите на президента на САЩ Барак Обама, дълговата криза в еврозоната ще е най-важната тема в срещата, която ще продължи до събота.

Елитът от Г20 ще следи вероятно с подчертан интерес какъв ще бъде развоят от гласуването на вота на доверие в гръцкия парламент към Георгиос Папандреу днес. Опозицията, както и някои от министрите в кабинета, призоваха лидера си да се оттегли, след като в понеделник предложи национален референдум за спасителния план за еврозоната и с това вбеси Германия и Франция и срина пазарите.

В четвъртък вечерта Папандреу направи крачка назад, като заяви, че ще се откаже от референдума, ако опозиционната партия Нова Демокрация гласува „за“ предложението за бюджетни икономии. Но въпреки това остават страховете, че той може да загуби вота на доверие – а това означава нови избори, тоест отлага се решението на дълговата криза.

Другите по-интересни неща от срещата на Г20:

Президентът Барак Обама предупреди, че дълговата криза в Европа може да залее целия свят.

Италия обещава да намали размера на дълга си и дълговото финансиране.

Китай заяви, че няма да даде пари за европейските гаранционни фондове, преди ситуацията в Гърция да не бъде решена.

Президентът на Китай Ху Джинтао също така опроверга оптимистичните изказвания на САЩ, като отбеляза, че няма да позволи бързото поскъпване на юана.

Индия и Канада се противопоставиха на идеята за данъка върху финансовите транзакции – която от своя страна беше силно подкрепена от правителствата в еврозоната.

Г20 се споразумя да извърши проверка на пазара за застраховка на дълг от фалит, който според някои европейски лидери е преувеличил кризата с дълга в еврозоната.

Според BBC, засилват се спекулациите около разцепване на еврозоната. Това стана, след като канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че гръцкият референдум всъщност е гласуване дали страната иска или не иска да бъде част от еврозоната. По думите на Меркел, стабилността на еврото е по-важна от това дали Гърция ще остане част от валутния съюз.

Европейските лидери се страхуват, че ако Гърция реши да напусне еврозоната, и други страни могат да я последват, а това ще има тежки последици за целия континент. По думите на френския президент Саркози, „не можем да позволи експлозия на еврото, което ще е и експлозия на Европа“.

За пръв път се разговаря пред публика на високо равнище за възможността Гърция да напусне еврозоната, ако спасителният пакет не бъде одобрен в парламента. Това разгаря страхове за ситуацията в другите задлъжнели страни в еврозоната, начело с Италия. Рим вече трябва да плаща 5.1% лихва по ДЦК с матуритет 1 година, докато лихвата за Германия е 0.3%.

Италия държи ключа от дълговата криза в еврозоната, коментира френски банкер. „Това как ще се развият нещата в Италия е ключов тест за антикризисната рамка на Европейския съюз“.