Предложението на гръцкото правителство за споразумение с кредиторите поставя цялата тежест на реформите върху раменете на частния сектор на икономиката, предупреди президентът на гръцко-американската търговска камара Симос Анастасопулос.

Според него частният сектор ще носи бремето на предложените мерки с нови данъци и по-високи осигурителни вноски и това най-вероятно това ще доведе до рецесия и растящата безработица.

"Липсата на споразумение обаче ще доведе до обезценяване на икономиката и обедняване на Гърция", прогнозира Анастасопулос.

Отстъпките на гръцкото правителство на преговорите с кредиторите предизвикаха разрив в управляващата коалиция в Гърция. Част от депутатите заявиха, че няма да гласуват в подкрепа на новия план за реформи срещу чуждестранно финансиране.

Правителството все пак се надява, че депутатите ще постъпят отговорно и ще подкрепят мерките, за да може Гърция да получи достъп до чуждестранно финансиране и да избегне фалита.

"Споразумение с кредиторите, ако бъде постигнато, ще бъде подкрепено от гръцкия парламент", категоричен е гръцкият министър на държавната администрация Никос Папас.

"Моята лична позиция е, че този пакет с мерки не трябва да бъде одобрен, защото е крайно антисоциален", коментира от своя страна депутатът от партията СИРИЗА Алексис Митропулос.