В Гърция днес е обявена 24-часова стачка на работещите в частния и държавния сектор. Протестите са парализирали цялата транспортна мрежа в страната. Националната стачка, в която се очаква да се включат близо 2 милиона души, е организирана в знак на протест срещу въвеждането на строги мерки за справяне с големия дълг и бюджетния дефицит на страната.

През последните седмици южната ни съседка Гърция е обхваната от стачна вълна, след оповестените от кабинета мерки за оздравяване на финансите. Гърците протестират срещу предвижданото замразяване на заплатите и намаляване на надбавките, както и по-високи данъци.

Двата най-големи синдиката в страната призоваха днес различни категории работещи да прекратят работа. В стачката ще се включат и авиодиспечерите, поради което са отменени всички вътрешни и международни полети на водещите гръцки авиокомпании. За 24 часа въздушните връзки с Гърция ще бъдат напълно прекратени.

Спряно е движението на влаковете, а товарните кораби и фериботите остават в пристанищата. В Атина спря движението на метрото, тролеите и трамваите. Автобусите се движат на големи интервали от време.

В стачката не участват само таксиметровите шофьори, които се надяват днес да спечелят добри пари. В стачката не участват само таксиметровите шофьори, които се надяват днес да спечелят добри пари, коментират световните медии.