Гръцката държава продава островите си. В Гърция те са около 6000, но доста са частна собственост. Дори и те обаче могат да излязат на пазара, заради увеличаването на данъците върху недвижимите имоти.

Интересът от инвеститори вече е силен. Американският инвеститор Уорън Бъфет купи остров Агиос Томас /Свети Тома/, който се намира от северозападната част на остров Егина в Сароническия залив край Атина. Сумата платена за покупката е 15 милиона евро. Бъфет придоби острова с площ 1.2 кв. км. в съдружие с италианския милионер Алесандро Прото.
 
Двамата купувачи планират да инвестират в недвижимости на острова, който е с площ от 1.2 квадратни километра.

Прото е акционер и в The New York Times. Това е третата му най-голяма сделка в недвижими имоти съвместно с Бъфет, според когото  "в Гърция има много възможности в момента и доста хора са готови да инвестират". 

Холивудският актьор Джони Деп пък купи о-в Стронгили, на около 10 км. югоизточно от о-в Кастелоризо, близо до бреговете на Турция, за сумата от 4.2 млн. евро.

Стронгили е най-източната населена гръцка територия. Островът е с площ от 0.22 кв. км.

Сред изгодните за закупуване острови е Оморфи. Той е в Йонийско море, на него има една единствена сграда, площта му е 4.5 кв. км, дълъг е почти 2 км и е широк още 2 км. На 20% от острова има възможност за строителство. Цената му е 50 млн. евро.

За 40 млн. евро може да се купи остров Долича. Той се простира на 5.4 кв. км, а най-високата му точка е 250 м надморска височина. Островът е в Йонийско море, няма постройки, но има над 4500 маслинови дръвчета.

За 35 млн. евро се продава Северноегейският остров, който е на половин час път по море от Атина и който е необитаем с площ от 0.35 кв.км.

За приличната цена от 6.9 млн. евро се продава остров Нафсика с площ 5 кв.км. В последните години той преминаваше от едни в други ръце. Островът е изключително планински и се намира в Йонийско море.

Остров Кардиотиса с площ 1.1 кв.км се продава в Егейско море срещу 6.5 млн. евро. За 5.5 млн. евро може да се купи йонийският остров Нисос София с площ от 0.18 кв.км. Той е защитена територия, има ограничения за строителството и за преминаването на яхти близо до брега.

За 5 млн. евро може да се наеме част от остров Китнос. Той е разделен на 25 малки териториални единици и е на един час път с ферибот от Атина. Намира се в западната част на Цикладските острови. На него има двайсетина къщи, улици, ток, вода.

За 3 млн. евро се продава остров Гая. Той е разделен на шест парцела и сега фирмата, която го притежава има разрешително за строеж на шест вили. Намира се в Йонийско море и е с площ 0.17 кв.км. Излиза по-евтино от къща в Лондон.

Също за 3 млн. евро може да се купи о-в Лихнари. Това реално е полуостров на 10 минути път от Коринт. Площта му е 0.39 кв.км. Има къщи, питейна вода, улици и маслинови плантации. /БТА/