С писмо, изпратено късно във вторник вечерта до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, премиерът на Гърция, Алексис Ципрас се съгласи с предложенията за икономически реформи, публикувани от кредиторите в неделя.

Той настоява само за няколко изменения, които обаче могат да блокират преговорите. Всичко зависи от добрата воля на кредиторите.

Според The Financial Times един от най-спорните въпроси е промяната на ставките за данък добавена стойност. Ципрас все още иска специално изключение за гръцки острови, някои от които са в отдалечени райони и са принудени да плащат повече за доставянето на основните продукти за ежедневни нужди.

Кредиторите обаче искат схемата за облагане с ДДС да бъде максимално опростена, за да се намали възможността за избягване на плащания, а и по-сложните данъчни модели се нуждаят от по-голяма администрация за прилагането им.

Другият спорен въпрос е пенсионната реформа. Ципрас настоява за повече отстъпки и изглежда кредиторите са готови да ги направят.

Най-голям политически заряд носи т.нар. "грант за солидарност", издаван на бедни пенсионери. Кредиторите искат той да бъде премахнат до края на 2019 г., отстъпвайки от предишната си позиция за спирането му през 2017 г.

Ципрас е съгласен с новия краен срок, но настоява за постепенното прекратяване на малки стъпки. А според кредиторите най-заможните 20%, получаващи "гранта" ще трябва да загубят привилегията си незабавно.

Гръцкият премиер също така иска прилагането на пенсионната реформа да започне през октомври, а не веднага.

Финансовите министри от еврозоната ще обсъдят днес предложението на Ципрас на конферентен разговор.