Европейските лидери с решението си да разширят гаранционния фонд на еврозоната и да опростят част от дълга на Гърция само си купуват време. Все още остава по-вероятно Гърция да напусне еврозоната през следващото десетилетие. Това заявява пред Bloomberg икономистът Кенет Рогоф, бивш главен икономист на МВФ, който през 2008 г. с голяма точност предрече фалита на Lehman Brothers.

Изглежда ми така, сякаш е още от същото – те се стремят да си купят още няколко месеца, твърди Рогоф, който в момента е преподавател в Харвард. “Напълно ясно е, че еврото не работи, че то няма стабилно равновесие“.

Така професорът изгелжда неудовлетоврен от факта, че европейските лидери се договориха да увеличат до 1 000 милиарда евро ефективния капацитет на фонда EFSF и убедиха частните кредитори да приемат 50% отписване на гръцкия дълг. Освен това евроепйците решиха сериозно да рекапитализират банките си и да приемат по-голяма роля на Международния валутен фонд в антикризисните действия – както и помощ от страна на Китай.

Начинът, по който акциите реагираха на тези сигнали, беше най-яростното рали от юли 2010 г. насам. Но Рогоф не се трогва от този факт: „Аз го разбирам това така, че пазарите са щастливи, че са още живи. Дори в съвсем кратък период, съмненията отново ще започнат да се надигат.

Според Рогоф, в исторически план държавите са изпадали в трудности тогава, когато съотношението дълг / БВП достигне 90%. С настоящото споразумение дългът на Гърция ще бъде сведен до 120% от БВП, тоест не е достатъчно страната да може да изпълзи от кризата. Но това не е всичко, тъй като известният икономист „без капка съмнение“ чака и други фалити, освен Гърция.

„Интересният въпрос е: дали всички държави, които днес са в еврозоната, ще останат в еврозоната? Отговорът ми е не“. Според Рогоф, шансът Гърция да напусне зоната на единната валута през следващите 10 години е 80%.

Много на брой независими държави използват една обща валута, обяснява Рогоф. На този съюз му липсват много неща и „той просто не е в равновесие“. Има твърде много несъответствия, счита той.

В последната си книга „Този път е различно“ - заглавието е ирония към специалистите, които твърдят, че ни чака само светло бъдеще и от старите грешки не трябва да се вадят уроци – Рогоф обяснява, че след финансови кризи високите нива на дълга водят до икономическо забавяне.