Помощите за Гърция само удължават агонията. Най-добре ще е, ако страната бъде изключена от еврозоната. Иначе лодката ще потъне - такова е убеждението на експертите, които са против спасителните пакети. Прави ли са?

Участието на Германия в милиардната помощ за Гърция не нарушава закона. Това постанови федералният Конституционен съд в Карлсруе. Какви бяха аргументите на критиците? И какви са настроенията сред политиците?

Професорът по държавно право Карл Албрехт Шахтшнайдер е един от евроскептиците, които се обявиха срещу милиардната помощ за страните-длъжници и започнаха делото. Това не е първата му жалба по европейски въпроси в съда. Шахтшнайдер вече е участвал в дела срещу договора от Маастрихт и този от Лисабон, както и срещу въвеждането на еврото.

"Еврото се провали!"

В случая с Гърция експертът е категоричен, че спасителният пакет само удължава агонията.

"Гърция не е конкурентноспособна и няма шанс на световния пазар. Политиците "европеисти", както ги наричам, искат на всяка цена да спасят валутата", казва Карл Албрехт Шахтшнайдер и допълва:

"Без да имат особено понятие от икономика, те създадоха вътрешен пазар с грешна валута. Лодката е прекалено пълна и ще потъне."

Професорът е убеден, че ще е много по-добре, ако Гърция поеме по нов път - със собствена валута.

"Сигурен съм, че същестуват юридически възможности, които позволяват изключването от еврозоната на държава, която е станала неин член посредством заблуди. Рано или късно Гърция ще напусне еврозоната", убеден е Шахтшнайдер.

Според него излизането на Гърция от еврозоната няма да предизвика особени турбуленции на финансовите пазари. Освен това, по думите му, валутните съюзи са инструмент, който всъщност не може да съществува дълго. "Европейският валутен съюз беше създаден без капка разум. Дадох на еврото 5 години. Е, то просъществува по-дълго, но въпреки това се провали. Сега всички трябва да плащаме сметката", казва Шахтшнайдер.

Милиарди в каца без дъно

Много по-сдържана в оценката си е германската канцлерка Ангела Меркел. Нейната позиция е, че страните-длъжници първо трябва "да си напишат домашното", преди да им бъдат отпуснати още помощи.

Но дори Гърция да не си напише домашното, страната не бива да бъде изключвана от еврозоната - смята Меркел. На друго мнение е евродепутатът-социалдемократ Удо Булман, според когото евентуалният гръцки банкрут би донесъл огромни рискове за общата европейска валута. Той е на мнение, че Гърция се нуждае от инвестиции в реалната икономика. Защото със спасителния пакет и кризисните фондове се постига само едно: печели се време и се успокояват банките.