Възстановяването в еврозоната се очертава умерено, а неяснотите остават големи. Това обяви пред журналисти след заседанието на ЕЦБ Жан-Клод Трише. На него бе взето решение основната лихва да остана непроменена на рекордон ниското ниво от 1%.

Трише уточни, че рисковете за растежа и инфлацията в 16-те страни от еврозоната са доста балансирани, което означава, че лихвите едва ли ще бъдат увеличавани скоро.
    
Шефът на ЕЦБ отказа да коментира "абсурдната теза" за излизането на
Гърция от еврозоната заради тежките й финансови проблеми. Решението на казуса за Гърция и други страни-членки на общия валутен съюз в подобна ситуация, е да се вземат адекватни мерки за овладяване на дефицитите на нужното равнище, посочи Трише.

Междувременно вчера мисия на МВФ започна работа в Гърция, а рейтинговата агенция Moody's обяви, че ако ситуацията в южната ни съседка и Португалия не се подобри, ги чака бавна смърт.

С днешната дата гръцкото правителство одобри изготвената от икономическия екип програма за стабилизиране на икономиката, включваща спешни мерки за намаляване на огромния бюджетен дефицит под определения за еврозоната праг от 3 процента от БВП до 2012 г. Утре програмата ще бъде внесена за разлеждане от Европейската
комисия.

Правителственият план предвижда бюджетният дефицит да бъде намален от отчетените през 2009 г. 12.7 процента от БВП до 8.7 през 2010 г., а в следващия период до 2012 г. да слезе под трипроцентовия праг, определен от Пакта за стабилност. Той предвижда и постепенно намаляване на държавния дълг след 2012 г. 

* допълнена информация