Гръцкият премиер Георгиос Папандреу оповести късно снощи мерки за ограничаване на бюджетния дефицит на страната.

През 2010 г. ще бъдат замразени заплатите в размер от над 2 000 евро в публичния сектор. С 10% се намалява допълнителното заплащане на служителите, както и ще се стопира наемането на нови служители, с изключение на сферите на образованието и здравеопазването. Ще бъде редуциран и броят на служителите на временни договори в публичния сектор с една трета.

Затварят се още една трета от офисите в чужбина на гръцката Национална организация за туризма и се намаляват прес офисите на гръцките посолства.

Висшият мениджмънт в държавните предприятия ще получава с 50% по-ниски възнаграждения. Одържавените банки няма да изплащат бонуси, а премиите в частните банки ще се облагат с 90% данък.

Осигурителната тежест пък се намалява с 10 на сто, но гръцкият министър-председател не даде повече подробности. Въвежда се и нова, прогресивна система на данъчно облагане, според която минималният облагаем доход пада от 75 000 на 50 000 евро годишно.

Георгиос Папандреу коментира, че основен акцент в работата на правителството ще бъде борбата с укриването на данъци. Затягането на фискаланата дисциплина в Гърция се случва в момент, в който в страната се засилва общественото напрежение, тъкмо заради налагането на рестриктивни финансови мерки.

Новите мерки на гръцкото правителство са в резултат от заплахата на кредитната агенция Moody's да намали рейтинга на страната заради високите бюджетен дефицит и държавен дълг. Според експертите от агенцията, Гърция има още възможности да свие държавните разходи, за да ограничи увеличаването на държавния дълг. Агенция Fitch наскоро понижи кредитния рейтинг на Гърция, а от S&P определиха кредитната перспектива на страната като негативна. Reuters