В американския фондов пазар зее дупка – по информация на Wall Street Journal през миналата година хакер е пробил системата за сигурност и е навлязъл в компютърните мрежи на Nasdaq OMX Group. Разследването все още се чуди кой е нашественикът и какви мотиви преследва той – ако разбира се е само един.

Засега е ясно, че миналата година външен субект няколкократно е навлизал в компютърната мрежа на Nasdaq Stock Market. Нямало е поражения върху платформата за търговия, но остава неясно в кои от другите елементи на мрежата на Nasdaq е проникнато.

Мотивите за хакерската атака според разследването варират от „незаконна финансова печалба“, през кражба на търговски тайни, до заплаха за националната сигурност посредством саботаж на борсата. Има и коментари, че хакерите засега просто са влезли вътре и са се огледали.

По информация на WSJ, проникването в Nasdaq силно е обезпокоило правителството на САЩ, тъй като технологичната борса играе ключова роля в базовата инфраструктура на Щатите, включително за операциите по контрол на самолетния трафик и енергийните компании.

И по-рано хакери са атакували инфраструктурни компоненти, включително има известен случай на инсталиран софтуер, който би могъл да наруши функционирането на електрическата мрежа на САЩ, посочват информаторите на WSJ. Говорителят на Nasdaq е отказал коментар. Известно е, че разследването е по инициатива на тайните служби и сега в него се е включило и ФБР.

Ситуацията коментира Том Келерман, бивш спец по компютърна сигурност на Световната банка, сега в частния бизнес. Според него, най-опитните хакери все по-често атакуват финансови институции и особено тези, в които се осъществява реална търговия. „Майсторите“ не искат задъжително веднага да осребрят проникването в системата – обяснява той. Те често събират информация и премислят какъв ще е най-добрият подход да спечелят в по-дълъг период.

Запознати твърдят, че разследването на тайните служби е започнало още през миналата година. Има някои следи, които водят към Русия, но съшо така е възможно руски компютри да са използвани само като канал. В това отношение се дава за пример Алберт Гонзалес, който открадна 100 милиона номера на кредитни карти, изпозлвайки компютри от Латвия и Естония, докато си седеше в Маями. Гонзалес получи за това 20 години затвор през 2009 г.

Оттук насетне за Nasdaq произтичат два проблема: да се запази надеждността на компютърната търговия и да се гарантира, че инвеститорите ще запазят доверието си в тази система. Германските медии вече коментират: най-важният търговски център в света не е пазил достатъчно добре компютрите си.

През 1999 г. официалният сайт на Nasdaq стана обект на вандалска атака от група хакери, но борсата тогава заяви, че международната й дейност не е била засегната и финансови показатели не са били манипулирани.