Престъпници са започнали да източват кредитни карти, докато собствениците им си правят резервация за лятната отпуска в сайтове. 

Вестник "Новинар" съобщи за нов вид измама, при която на рецепцията виждат трицифрения код на потребителя, който се намира на гърба на картата и след това се продава 50-100 лв. Най-опасно е когато потребителите плащат резервациите си с кредитните си карти. Как можем да се защитим?

"Има редица начини, с които може да се намали риска от подобни изяви, но да се спасим изцяло няма как, тъй като няма как да предвидим добросъвестното отношение на персонала на хотел", казва Спас Иванов, търговски директор на Centio.bg. 

Експертите съветват всички потребители да включат опцията, която предлагат финансовите институции у нас, а именно да получават смс за всяка една транзакция, извършена в сметката им. 

"По този начин те ще бъдат уведомявани незабавно за всяка стотинка, похарчена без тяхното знание. Ако до 48 часа те се обадят в тяхната банка, тази транзакция ще бъде нулирана и парите ще им бъдат върнати по сметките", обяснява Спас Иванов.

Също така предоставянето на трицифрения код трябва да се прави с особена предпазливост, допълва той. 

"Много често потребителите избират най-изгодната оферта. Това обаче в много случаи довежда до по-дълбоко "бъркане в джоба", коментира специалистът пред TV7. Той съветва потребителите да гледат рейтинга и да се съветват с познати.

Относно кражбата на лични данни в социалните мрежи, Спас Иванов препоръчва на потребителите да ограничават личната си информация само до приятели и тя да не е видима за всеки.