Раздвижването на ипотечния пазар може да включва елементи като намаляване на цените на жилищата, но заради повишения риск на средата лихвите може да се вдигнат още. Това заяви във Варна главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той обаче изрази надежда, че лихвите няма да растат, тъй като ипотечният пазар в момента е в застой.

Цените на кредитите ще се определят от възможностите на гражданите и фирмите да плащат тези лихви, категоричен бе Хампарцумян. По думите му, възможностите за плащане на кредитите у нас все още не са стигнали до обезпокоителни или кризисни нива. Вероятността някои от банките на пазара у нас да загубят бизнес интерес към България, да свият операциите си и дори да напуснат пазара, е достатъчно висока. При всички случаи това няма да е чрез обявяване на несъстоятелност, а загуба на интерес към пазара, който очевидно в бъдеще ще бъде по-ниско рентабилен и труден.

Няма човек, който да може да каже кога ще свърши световната финансова криза, коментира ситуацията Хампарцумян. Индикатори за края ще са овладяване на кризата в Северна Америка и възобновяване на производството в Западна Европа. Влизайки по-късно в кризата ще излезем и по-късно, но това е съдбата на по-малките икономики.

Във Варна Левон Хампарцумян присъства на откриването на първия в страната специализиран Корпоративен център на УниКредит Булбанк.